fantastische
De                     werelden van Jack Vance
JACK VANCE, EEN KORTE BIO- BIBLIOGRAFIE
Jack Vance is sinds jaar en dag één van de meest gelezen en gewaardeerde science fiction schrijvers in Nederland. Nagenoeg iedereen die regelmatig een science fictionboek ter hand neemt heeft wel één of meerdere werken van Vance in de kast staan. Klassiekers als "Tschai, de waanzinnige planeet" en "De Duivelsprinsen" worden ook vandaag de dag nog door liefhebbers gelezen en herlezen. Het is uitgeverij Meulenhoff geweest die, met name in de jaren "70 en "80, door het publiceren van een niet aflatende reeks van nieuwe verhalen en regelmatige herdrukken, ervoor gezorgd heeft dat de verhalen van Jack Vance zich zo`n grote schare fans hebben kunnen verwerven.
Jack Vance
1916 - 2013
Jack Vance ( John Holbrook Vance, zoals zijn volledige naam luidt) werd in 1916 in Amerika te San Francisco geboren. Hij studeerde aan de universiteit van California en Berkeley waar hij in 1942 afstudeerde. Daarna oefent hij diverse beroepen beroepen uit en schrijft tussendoor stevig aan science fictionverhalen. In 1945 verkocht hij zijn eerste verhaal aan Thrilling Wonder Stories: The World-Thinker, in het Nederlands verschenen als "De wereldbedenker". Het werd in de zomer van 1945 geplaatst en is vandaag de dag nog steeds een zeer leesbaar verhaal en een waardig debuut.
Na zijn eerste publicatie volgden er in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw nog vele korte verhalen in pulptijdschriften als Thrilling Wonder Stories, Startling Stories, Amazing Stories, Galaxy, etc. etc. Al deze publicaties vormen nu gewilde verzamelaarsitems, die wereldwijd zeer gezocht zijn. Zeker door de slechte papierkwaliteit waarop deze verhalen zijn gedrukt wordt het steeds moeilijker ze in een redelijk goede staat te bemachtigen.
In 1950 wordt "The Dying Earth" (De stervende aarde) gepubliceerd door een kleine Amerikaanse uitgever, Hillmann Perodicals. Het is Jack Vance zijn eerste roman. Dit zal één van Vance zijn beste werken blijken te zijn. Deze originele uitgave is vandaag één van de meeste gezochte edities van Vance. Na deze uitgave volgen al snel "The Space Pirate" (De vijf gouden banden), "Vandals of the Void" (Vrijbuiters in het heelal), "To Live Forever" (Het eeuwige leven) en "Big Planet" (Grote planeet).
En Jack Vance gaat maar door! Verhaal na verhaal vloeit uit zijn pen. In de jaren 60 en 70 verschijnen o.a. De duivelsprinsen (5 delen) en Tschai (4 delen), beide series horen tot het meest gewaardeerde werk van Jack Vance! Zo langzamerhand begint ook de waardering voor zijn werk, uitgedrukt  in "Awards" een aardige lijst in beslag te nemen!

-Edgar Award 1960 voor: "The Man in the Cage"
-Hugo Award 1963 voor: "The Dragon Masters"
-Nebula Award in 1966 voor: "The Last Castle"
-Hugo Award 1967 voor: "The Last Castle"
-Jupiter Award in 1975 voor: "The Seventeen Virgins"
-World Fantasy Award in 1984 voor zijn complete oeuvre
-Gilgames Award in 1987 voor: "Cugels Saga"
-Gilgames Award in 1988 voor: "Los Principes Demonia" (De Duivelsprinsen)
-World Fantasy Award 1989 voor: "Lyonesse: Madouc"
-Grand Master Award 1990 voor zijn complete oeuvre
-Hugo Award 2010 voor "This is Me, Jack Vance!"
Thrilling Wonder Stories zomer 1945
Thrilling Wonder Stories augustus 1952
Vandals of the Void
1953
In Nederland verscheen "Vandals of the Void" in 1955 als eerste Nederlandse Jack Vance editie, bij uitgeverij de Verkenner als junior jongensboek nr.51 onder de titel: "Vrijbuiters in het heelal". Deze editie is vandaag de dag een moeilijk te vinden collectersitem. In 1968 verscheen bij uitgeverij Bruna in de Maraboe serie nr. 6: "Steek er de draak maar mee", de vertaling van "The Dragon Masters". In 1967 begint uitgeverij Meulenhoff zijn welhaast legendarische Science Fictionserie, waarbinnen het grootste deel van Jack Vance zijn oeuvre gepubliceerd zal gaan worden. Het eerste deeltje van Jack Vance in deze serie verschijnt in 1969 als nr. 16: Een stad vol Chasch ("City of the Chasch), het eerste deel uit de vierdelige Tschai-serie.
Vrijbuiters in het heelal
1955
In het midden van de jaren "70 start in Amerika uitgeverij Underwood & Miller met een reeks fraai gebonden, luxe uitgaven van Vance verhalen. Het zijn prachtig uitgevoerde boeken, vaak in gelimiteerde oplage. De eerste uitgave die deze nieuwe uitgeverij publiceert is een fraaie editie van "The Dying Earth". (de stervende aarde) De populariteit van Vance groeit maar door. In 1979 is Jack Vance in Nederland, hij signeert zijn boeken in de Amsterdamse Bijenkorf. Twee jaar later is Vance weer in Nederland, in 1981 is hij eregast op de science fiction bijeenkomst de Beneluxcon, die in Hilversum wordt gehouden.
The Dying Earth
Underwood & Miller
1976
In de jaren "80 schrijft Vance de driedelige serie Lyonesse. Voor het laatste deel in deze succesvolle serie (Madouc) krijgt hij de World fantasy Award for best Novel. Daarna volgt de driedelige serie The Cadwal Chronicles. Het boek "The Ports of Call" (de wilde vaart) dat in 1998 verschijnt is Vance zijn voorlaatste boek. Vance tobt erg met zijn gezondheid en is nagenoeg blind. (hij dicteert het boek aan zijn vrouw, die het voor hem uittypt) De laatste jaren werkt Vance aan het vervolg hierop dat "Lurulu" heet en uiteindelijk in 2004 verschijnt. In Nederland verschijnt dit boek onder de titel "De lokkende verte". Het is Jacks laatste boek geworden. In mei 2013 overlijdt Jack Vance na een lang en productief leven als schrijver!
De wilde vaart
1998
De lokkende verte
2004
BOEKENAANBOD